fredag 23 september 2016

Var på gammelsvenska

Tillfyllest - tillräckligt. Gammalsvenska är en tidigare benämning på äldre nysvenska, det vill säga det. Då hölls inte längre gudstjänsterna på latin, vilket var en stor utveckling för det. Samhällsprogrammets ettor lär sig stava på gammelsvenska. Det kändes som att det var mycket gammelsvenska , säger han.


När han skrev orddelen på Expressen. Meme på Gammelsvenska (imgur.com). Det var endast ett skådespeleri. De flesta estlandssvenskarna flydde.


Den vita haren var en stjärnspäckad julkalender med blue screen-teknik. Ordet dyslektiker var nog inte på tråden . Kyss mig – det kan vara det 9år gamla meddelandet på en benbit från. Men det var Sveriges industriminister, Thage G Peterson, inbjuden att tala på Pappers kongress. Det tidiga åttiotalet levde fortfarande kvar i den gammelsvenska mattradition där.


Om det däremot var opera på högsta volym på bandarn – då var han sur och . Jerrys trenchcoat var som han hade räknat med en aning för lång. Frigjorde det från slidan och strök den vassa eggen på klingan mot kinden för att . I en tid då stormakten Sverige var på väg mot sin egen undergång avslöjar. Känns det svårt att tänka på ormen som en han och klockan som en hon? Förr var det regel att ge orden kön. Det är dukat till en improviserad fest i AUF Oslos högkvarter på åttonde våningen i. Mannen var på en fest i närheten när han beslöt sig för att ta en simtur.


När Rutabaga, gammelsvenska för kålrot, får sin form av svenska. Jag minns fortfarande hur lyckliga de var på Sorunda grönsakshall när de . Den var skriven för han på gammelsvenska med en handstil som var svår att tyda. Det kunde ta fem dagar att tyda en enda sida, så jag fick . Det är faktiskt mycket som tyder på att bävern en gång i tiden var. Var ni överens om att ni skulle gifta er på medeltida vis? Bibeltexterna läses på latin och gammelsvenska.


Förvirringen om hur man uttalar namnet på den klassiska julmusten från. Det som spreds i sociala medier var ett klipp med den då hyfsad okända Clara. NAS” på gammelsvenska stavades ”ApotekarNES”. När Anders Forsgren var barn då sjöng man inte längre på latin i kyrkorna – inte så.


Anders mindes fortfarande psalmsången på gammelsvenska , som han sa. Schablonmåleriet har gamla anor. Det finns exempel på schablonmålningar i medeltida kyrkor.


Här kan du lyssna på smakprov från några av våra dialektinspelningar. Detta beror på att syftet med att spela in dialekt länge var att samla in och bevara de .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg