tisdag 10 april 2018

Elektriciteten historia

Elutvinning är en ganska ny företeelse. Däremot kom det att dröja innan människan lärde sig att nyttja elektricitet som sådan. Historiens viktigaste uppfinning.


I vardagen ändrade elbelysningen dygnsrytmen. Och i hemmet försvann tunga .

Grunden till elektricitet är att materia kan ha en elektrisk laddning. Fenomenet tar sig uttryck i välkända former som blixtar . Den förändrade inte bara hemmen och arbetsplatserna, utan påverkade även . Nikola Tesla tog anställning hos Thomas Edison och tillsammans utvecklade de elströmmens möjligheter. Men snart övergick samarbetet i . Vi föddes ur behovet att åstadkomma ett säkrare och miljövänligare sätt att producera energi.


Spårvägarna övergår från hästkraft till elektricitet.

Hur klarade man sig innan det fanns elektricitet ? I hemmen var spisen central, eldad med ved. Den gav värme till matlagning, . Följ med på en resa genom tiden och läs om elektriciteten intågande i Kristinehamn och dess roll idag. För bara några hundra år sedan sågs den som en mystisk och magisk kraft. Efter många besynnerliga och . Det är mer än 1år sedan Umeå Energi tände första gatubelysningen. Arenan är Finlands största tjänst för webb-tv och -radio.


Gert Stertmans historik om hur elektriciteten kom till bygden – Bro Bålsta. Lektion med olika ingångar för att uppleva och förstå elektricitetens och batteriets historia. Föreläsning: Introducera kort Benjamin.


Göteborg Energi har en gedigen historia i energibranschen med över 1års historia. Det började med att vi byggde ett stadsgasnät som drevs stadens . Här reder vi ut detta, beskriver energiprincipen och olika energikällor samt berättar om när elektriciteten kom till Sverige. Fråga energidoktorn: visar min mätare fel?

Kommer elen att räcka till? Jim Al-Khalili berättar historien om hur mänskligheten kom att upptäcka elektriciteten. För öre kunde nyfikna beskåda en volts koltrådslampa under träden i Brunnsparken. Inne i huset lyser en glödlampa. I den här lärloopen ska du få utforska några sätt att använda elektricitet.


Elektriskt ljus är något . Denna lärloop ger er en spännande grund i elektricitet. Statisk elektricitet är en företeelse som varit känd under en mycket lång tid. Redan i det antika Grekland kände man till . En bok om elektriciteten och dess historia. Länge sågs den mest som en märklig bieffekt av olika saker.


Men det finns lika mycket att lära ur historien som i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg